Ik houd ontzettend van musea en cultuur, maar vind het net zo fijn om lekker door een stad te dwalen en spontaan te genieten van het moois dat ik tegenkom. En Mechelen is er een goede stad voor. Je ontdekt er street art, een mooi oud Begijnhof, maar ook geweldige musea en goede restaurants. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Mechelen.
Plan een weekendje Mechelen
- Je reis heel gemakkelijk met de trein naar Mechelen. Je boekt de goedkoopste tickets als je zo’n drie maanden van te voren reserveert.
- Liever met de auto naar de stad? Dan is een hotel met parkeerplaats wel een aanrader. Dit is vaak goedkoper dan je auto in de parkeergarage zetten.
- Er zijn veel leuke en bijzondere hotels in Mechelen. Kies bijvoorbeeld voor het Martin’s Patershof, dit hotel is namelijk gevestigd in een oude kerk, met prachtige kamers.
- Lees alles over een weekendje Mechelen.
Bezienswaardigheden in Mechelen
Grote Markt
De Grote Markt is één van de meest overduidelijke bezienswaardigheden in Mechelen. Het is het centrale plein van de stad en omzoomd door schitterende panden uit verschillende tijden, zoals renaissance en rococo. De Grote Markt is helemaal autovrij en zodra de zon ook maar een beetje door de wolken piept, zitten de terrasjes meteen vol. Geniet even van alle mooie gebouwen op de markt, zoals het gotische stadhuis, en het uitzicht op de kathedraal.
Sint Romboutskathedraal
Je ontdekkingstocht door Mechelen begint waarschijnlijk op of rond de Grote Markt. Natuurlijk valt je oog meteen op de Sint-Romboutstoren, . Dit is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Mechelen, en terecht. De Sint-Romboutskathedraal staat bekend als de mooiste kerk in België. Of dat zo is, durf ik je niet te zeggen (moeilijk kezen), maar een plaatje is het wel. Bewonder de glas-in-lood ramen in de kerk en het schilderij ‘Christus aan het kruis’ van Antoon van Dyck. Daarna beklim je de 538 treden van de toren. Vanaf de top word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Je kunt zelfs de haven van Antwerpen in het noorden en het Atomium in Brussel in het zuiden ontwaren.
Het Dijlepad
In het centrum van de stad ligt wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Mechelen: het Dijlepad. Deze uit de kluiten gewassen loopplank loopt over het water van het stadshart tot de Kruidtuin, vlakbij het station van Mechelen. Je loopt dus over het water zo het groen in en onderweg is het leuk binnen loeren bij de huizen die je passeert.
Kuub
Een beetje verstopt tussen de Romboutstoren en het Cultuurcentrum van Mechelen. Kuub is een nieuwkomer en de goudkleurige kubus heeft een zalig terras, maar er is nog veel meer te doen en te zien. Er zijn altijd wel evenementen, zoals concerten, maar sta er niet van te kijken als er een tafelvoetbaltoernooi aan de gang is, tijdens je bezoek.
Museum Hof van Busleyden
Tussen 1384 en 1530 beleefde Vlaanderen haar Gouden Eeuw. De Bourgondiërs heersten over Vlaanderen en lieten een nieuwe wind waaien. De Bourgondische eeuw bracht creativiteit en verfijning, ook aangewakkerd door de renaissance. Een nieuwe wind die door Europa blies. Het Museum Hof van Busleyden is een renaissance stadspaleis in hartje Mechelen met een bijzondere stukken uit de Vlaamse Gouden Eeuw. Het paleis is nog niet zo lang geleden verbouwd en de historische stukken komen in de strakke en hypermoderne vertrekken juist extra goed tot hun recht.
Manufacture de Wit
Heb je je in een museum of in een middeleeuws museum weleens staan vergapen aan een enorm wandtapijt? Grote kans dat dit wandtapijt in Mechelen werd geknoopt. In de Vlaamse Gouden Eeuw had Mechelen een bloeiende textielindustrie en de Mechelse tapijten waren in heel Europa, en later over de hele wereld, heel gewild. Bij Manufacture de Wit kun je mee met een rondleiding om te zien hoe tapijten worden geknoopt. Vooral de enorme kasten, met strengen garen en wol in elke denkbare kleur, zijn heel indrukwekkend.
Kazerne Dossin
Kazerne Dossin is één van de nieuwste bezienswaardigheden in Mechelen. Het draait om de Holocause en in bredere zin over mensenrechten in het algemeen. De kazerne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk gebruik om ruim 25.000 Joden en zigeuners uit België en Noord-Frankrijk vast te houden, voordat zij werden doorgestuurd naar de vernietigingskampen. Op de eerste verdieping krijg je een beeld van België in de jaren ’40 en een verdieping erboven zie je hoe propaganda en georganiseerde discriminatie in de tijd werkten. Op de derde verdieping kom je alles te weten over de massavernietiging van deze groepen. Het museum is zeer compleet en alle informatie wordt goed aangevuld met foto’s, brieven en dagboekfragmenten.
Street art in Mechelen
Waar je Mechelse artiesten al niet tegenkomt (ik dus pas nog in Covilhã, in Centro de Portugal). Maar ik maakte voor het eerst kennis met Mechelens own Gijs Vanhee in zijn eigen stad, waar zijn The Gift aan de Korenmarkt prijkt. Hij was tevens initiatiefnemer van Mechelen Muurt en daarom kun je nu een tiental kleurrijke murals in het centrum van de stad spotten. Met de gratis kaart zijn ze zo gevonden. Lees meer over het project in het artikel Street art in Mechelen.
Begijnhof
Denk bij het Begijnhof in Mechelen niet aan een enorm ommuurd geheel, zoals in Leuven of Brugge. Hier is het Begijnhof net wat meer bescheiden, maar het is er toch fijn dwalen en je bent even uit de drukte van het centrum. De kerk die centraal staat in het Begijnhof wordt op dit moment gerenoveerd.
Doen in Mechelen: oesters eten op de Markt
Ben je op zaterdagochtend in Mechelen? Zet dan gauw koers naar de Markt, want daar kun je op zaterdag onder het Mariabeeld bij de visboer de lekkerste oesters verorberen met een glas Cava erbij. Je kunt je bestelling gewoon aan één van de statafels verorberen en daar maak je dan meteen kennis met de tientallen locals die zich ook tegoed doen aan wat lekkers. De kraam staat er tot een uur of twee ’s middags.
De Vleeshalle
De Vleeshalle is één van de nieuwste bezienswaardigheden in Mechelen. Op de plek waar slagers eeuwenlang hun waar aan de man brachten, is een grote en leuke foodmarket verrezen. Je kunt er bij dertien kraampjes terecht voor ontzettend veel lekkers. Je kunt tapas, pizza, hamburgers en gehaktballen bestellen, maar ook voor huisgemaakte Ierse of Filipijnse kost gaan. En natuurlijk loop je even bij de bar langs om een lokaal biertje te bestellen.
Vismarkt
Aan het einde van de middag, wanneer je van al dat wandelen vast vermoeide voeten hebt, zet je koers naar de Vismarkt om daar een plaatjes op één van de terrassen te bemachtigen. Het maakt stiekem niet zo veel uit waar je neerploft, want je hebt er toch wel prima uitzicht op het water, de oude stadsbrouwerij Lamot en alle mensen die aan je voorbij trekken.
Technopolis
Ga je naar Mechelen met kinderen? Dan is Technopolis een goed idee. Kinderen kunnen er de wetenschap induiken en echte experimenten doen. Zoals een vliegtuig aan de grond zetten of fietsen op een kabel op vijf meter hoogte. Er zijn allerlei workshops in het Atelier en Laboratorium. En aan de hand van allerlei spelletjes kunnen kinderen ontdekken wat hun droombaan is. Een echt doe-centrum dus.
Speelgoedmuseum
Eén van de leukste bezienswaardigheden in Mechelen voor kinderen is het Speelgoedmuseum. Het museum heeft één van de grootste speelgoedcollecties van heel Europa. Er is heel nieuw speelgoed te zien, maar ook speelgoed van vroeger. Daarna kun je zien waar kinderen in alle windstreken van de wereld graag mee spelen. Daarnaast kunnen kinderen zich uitgebreid vermaken met spelletjes, puzzels, poppen, treinen, bouwspeelgoed en robots.
Havenwerf
Oké, vanaf de Romboutstoren heb je wellicht het mooiste uitzicht van de stad, maar het uitzicht vanaf de Havenwerf mag er ook zijn. Het is denk ik toch zeker het meest pittoreske plekje van de stad met uitzicht op de prachtige, kleurrijke 16de-eeuwse pandjes.
Brouwerij ’t Anker
Eén van de leukste bezienswaardigheden in Mechelen is wat mij betreft Brouwerij ’t Anker. Je loopt er naartoe via het dromerige Begijnhof, en alleen daarom al is het leuk. En er wordt één van de oudste bieren van België gebrouwen: Carolus. Genoemd naar de keizer die zo gek was op de ‘Mechelse Bruynen’: Karel V. Op dit moment is Brouwerij ’t Anker nog de enige brouwerij in de stad en je kunt ’s ochtends of ’s middags mee met een rondleiding, die erg de moeite waard is (wel even reserveren). Na de tour proef je 2 verschillende biertjes.
Wintertuin Ursulinen
Heb je tijdens je weekendje Mechelen op zondag nog tijd over? Op naar Wintertuin Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Hier staat een onbekende parel van Art Nouveau, één van de meest bijzondere plekken die ik ooit heb bezocht. Het maakt deel uit van een oude, heel prestigieuze meisjesschool met wereldfaam. Reserveer een plekje voor de rondleiding. Daar krijg je geen spijt van.
Lees meer over Mechelen
- ’s Avonds lekker uit eten in Mechelen? Ontdek de leukste restaurants in Mechelen.
- Houd je van street art? Bekijk de mooiste street art in Mechelen.
- Leuke dagtrip maken? Lees al mijn tips voor een dagje Mechelen.
- Doe inspiratie op voor een weekendje Mechelen.
- Bekijk alle leuke stedentrips België.
Bezienswaardigheden Mechelen
Bewaar op Pinterest
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip België > Weekendje Mechelen > Bezienswaardigheden Mechelen