Vaticaanstad: tips over Vaticaanstad

door Esther

Vaticaanstad moet je beslist bezoeken tijdens je stedentrip Rome. De Sint Pieters Basiliek en de Vaticaanse Musea, met daarin de Sixtijnse Kapel, zijn twee van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Rome. Als je Vaticaanstad wilt bezoeken, moet je dit wel even goed plannen. Vandaar dat ik je een aantal handige tips geef. 

Vaticaanstad ligt ten westen van de rivier van de Tiber en staat volledig onder zag van de Paus Franciscus. De bevolking van Vaticaanstad bestaat eigenlijk volledig uit geestelijken, zoals als nonnen, monniken, priesters en kardinalen. Maar ondanks het kleine bevolkingsaantal en de geringe oppervlakte is er zo veel te zien in Vaticaanstad. Miljoenen gelovigen van over de hele wereld komen jaarlijks naar de Sint Pieter om het graf van de apostel Petrus te bezoeken. Dit was de eerste Paus en werd in op de plaats van de basiliek ondersteboven gekruisigd en begraven. Maar ook als je niet gelovig bent, mag je Vaticaanstad niet overslaan.

Vaticaanstad: de Vaticaanse Musea

In de Vaticaanse Musea huist de grootste en meest indrukwekkende kunstcollectie ter wereld. Alles bij elkaar beslaan de musea zo’n 7 kilometer aan gangen, waar je de meest waanzinnige tentoonstellingen kunt bekijken. Van Egyptische mummies tot Romeinse bustes en van zalen vol historische landkaarten tot moderne kunst. Je kunt verschillende routes nemen door de Vaticaanse Musea, deze staan duidelijk aangegeven.

De bezoeken kunnen één uur, vier uur of de hele dag in beslag nemen. Als je een dag of 4 naar Rome gaat, raad ik je aan om de route van 4 uur te nemen, zodat je daarna ook nog naar de Sint Pieter kunt. Maar als je echt van kunst houdt, blijf dan gerust een hele dag. Maar welke wandeling je ook kiest, ze komen allemaal uit in de Sixtijnse Kapel. Hier kun je je vergapen aan de fresco’s van Raphael en de schilderingen van Michelangelo. Zoek ook het schoorsteentje dat wordt gebruikt bij het kiezen van een nieuwe Paus.

Stedentrip Rome, bezoek de Vaticaanse Musea | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Rome, bezoek Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl

Rome tips, Vaticaanse Musea | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanse Musea, wat kun je verwachten?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gaat je nooit lukken om de hele collectie in de dag te bekijken. Hiervoor heb je letterlijk maanden nodig. Er zijn zoveel verschillende musea, secties en tentoonstellingen, dat je er goed aan doet om gewon te kiezen wat je graag zou willen zien. Hieronder geef ik een beknopt overzicht van een aantal musea die je in het Vaticaan zou kunnen bezoeken. Maar trek ook vooral je eigen plan!

 • Museo Gregoriano Egizio (Egyptisch Museum)
  Dit museum werd aan het begin van de 19de eeuw opgericht en je vindt hier vooral Egyptische stukken die in de Romeinse tijd naar Rome zijn gekomen. De collectie is niet zo groot en daardoor goed te behappen. De stukken zijn fascinerend, zoals een buste van Ramses II en schitterende sarcofagen in helder geschilderede kleuren, die dateren van 1000 voor Christus. Vergeet ook niet een blik op de macabere mummy’s te werpen.
 • Stanze di Raffaello (Raphael’s Kamers)
  Persoonlijk vond ik dit de mooiste kamers van de Vaticaanse musea. De kamers met schitterende fresco’s van Raphael wareb van oorsprong het appartement van Paus Julius II en Raphael nam de plafonds aan het begin van de 16de eeuw onder handen. Hij schilderde  Stanza della Segnatura  van1508 tot 1511 en de Stanza d’Eliodoro van 1512 en 1514), zijn studenten namen de Stanza dell’Incendio en Sala di Costantino voor hun rekening aan de hand van ontwerpen van Raphael.
 • Museo Gregoriano Etrusco
  Bovenaan de beroemde Simonetti trap uit de 18de eeuw, gaat het Museo Gregoriano Etrusco voor je open. Je ziet hier vondsten uit de Etruscaanse tombes, in het noorden van de Italiaanse provincie Lazio. Daarnaast is er een geweldige collectie vazen en Romeinse overblijfselen, zoals een groot bronzen beeld van een krijger uit de 5de eeuw voor Christus.
 • Galleria delle Carte Geografiche (Kaarten Galerij)
  Maar liefst drie lange gangen hangen helemaal vol met geweldige wereldkaarten, het is geweldig om een tijdreis door zo’n 10 eeuwen te maken en te zien hoe de wereld er toen volgens de Europeanen uit zag.
 • Capella Sistina (Sixtijnse Kapel)
  Alle wandelingen komen uit in de Sixtijnse Kapel, dus die zul je in ieder geval niet missen. En dat wil je ook echt niet. In deze kapel vind je ‘s wereld belangrijkste meesterwerken: Michelangelo’s fresco’s (geschilderd van 1508 tot 1512) en Het Laatste Oordeel (dat hij schilderden van 1535 tot 1541). Het kan heel druk zijn in de kapel, maar je moet er iets voor over hebben.

Een bezoek plannen aan de Vaticaanse Musea

Je ziet ze al meteen als je bij de Vaticaanse Musea aankomt. De enorme wachtrijen. Als je van te voren geen kaartje koopt, moet je soms wel 2 uur wachten, voordat je naar binnen kunt en dat is echt zonde van de stedentrip Rome. Als je zonder gids door de Vaticaanse Musea wilt wandelen kun je het beste kaartjes kopen via het officiële kanaal, dit is het goedkoopst.

Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen, dan kun je mee met een gids die je een mooie rondleiding geeft door de Vaticaanse Musea en Sint Pieter. Deze rondleiding is echt een gevalletje ‘waar voor je geld’, want je kunt dankzij deze rondleiding de wachtrijen overslaan en de gids laat je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden binnen de Vaticaanse Musea en de Sint Pieter zien, maar ook naar verborgen plekken waar de meeste toeristen helemaal niet komen. Bovendien krijg je bijzondere verhalen te horen over de geschiedenis en de architectuur. Nar deze rondleiding heb je echt een heel compleet beeld.

Sint Pieter Plein

Misschien wel het meest beroemde plein ter wereld en nog gratis te bezoeken ook. Het Sint Pieter Plein is het centrale plein van Vaticaanstad en werd van 1656 en 1667 gebouwd na een ontwerp van Bernini. Als je het plein van boven bekijkt, lijkt het wel een enorm sleutelgat omringd door grote kolommen. Bernini wilde daarmee de moederlijke armen van de kerk verbeelden. Het plein is enorm groot, 340 bij 240 meter omring door 284 kolommen en 140 heiligen. In het midden staat de 25 meter hoge obelisk.

Stedentrip Rome, bezoek de Sint Pieters Basiliek | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad, bezoek de Sint Pieter | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad: bezoek Sint Pieters Basiliek

In een stad boordevol kerken spant de Sint Pieter als middelpunt van Vaticaanstad absoluut de kroon. Het is de grootste basiliek van Italië en ook de meest spectaculaire. De huidige basiliek is bovenop een kerk uit de 4de eeuw gebouwd en was voltooid in 1626, nadat er 120 jaar aan werd gebouwd. Alleen al vanwege het feit dat je hier de meest bijzondere kunstwerken van Italië kunt zien, moet je er even langs. Pietà van Michelangelo, de Dome van deze meester en de 29 hoge baldakijn van Bernini’s zijn om te smullen.

Houd rekening met kledingvoorschriften: je knieën en schouders moeten goed bedekt zijn. Mensen met te korte broeken, rokjes en hemdjes worden door de Zwitserse garde gewoon weggestuurd, en dat zou zonde zijn.

Petrus, de eerste Paus, zou hier zijn kerk hebben gesticht en tussen 64 en 67 na Christus op deze plek begraven zijn. Het is mogelijk om deze tombes te bezoeken, maar dan moet je écht heel lang van de voren reserveren (via Ufficio Scavi), want je kunt alleen maar met een privé-gids naar de tombes. In de 15de eeuw was de kerk enorm in verval geraakt, tot de Pausen Nicholas V en Julius II besloten de boel grondig te renoveren. Elke dinsdag en donderdag kun je gratis mee met een rondleiding in het Engels door de basiliek. Deze begint om 9 uur ‘s ochtends en begint bij het Centro Servizi Pellegrini e Turisti.

De Sint Pieter Basiliek is maar liefst 15.000 vierkante meter groot en het staat er tjokvol meesterwerken, zoals het waanzinnige Pietà van Michelangelo van zo’n 25 meter hoog. Het is het enge werk dat hij ooit signeerde, je kunt de handtekening zien op de borst van de Madonna. Het is ook interessant om de ‘grottoes’ in de gaan, de plek waar de Pausen van weleer liggen begraven. Maar het is écht leuk om de Dome te beklimmen. Je moet even in de rij staan (helaas kun je voor de Dome geen skip-the-line ticket kopen) en je moet 551 hele smalle traptreden op, maar het uitzicht vanaf de top is waanzinnig.

Logeren in Vaticaanstad

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om te logeren in Vaticaanstad. Logisch, want je bent dan niet alleen vlakbij de Vaticaanse Musea en de Sint Pieter, maar ook vlakbij het Castel Sant’Angelo en de Engelenbrug met beelden van Bernini. Bovendien kun je vanuit Vaticaanstad zo op de rode metrolijn stappen en kun je zo heel gemakkelijk de rest van Rome ontdekken. Maar waar kun je nu een beetje leuk en voordelig logeren in Vaticaanstad?

Goedkope B&B in Rome, Pratinn Vatican | Mooistestedentrips.nl

Goedkope B&B in Rome, Pratinn Vatican | Mooistestedentrips.nl

Pratinn Vatican
Deze fijne B&B ligt middenin Vaticaanstad op slechts 400 meter wandelen van de Vaticaanse musea. Pratinn Vatican is gevestigd in een historisch pand, en je ziet binnen ook nog veel historische elementen, maar de kamers en badkamers zijn wel lekker modern. Met fijne bedden, kleurrijk beddengoed en nette badkamers. Er is een fijn terras waar je ‘s ochtends kunt ontbijten ‘s avonds de dag nog even kunt doornemen met een wijntje. Je logeert hier al met twee personen vanaf €60 per nacht.

Hotel Clodio
Hotel Clodio is een heerlijk hotel en je bent binnen 10 minuten bij de Vaticaanse Musea. De kamers zijn supernetjes ingericht met lekkere bedden en mooi, kleurrijk beddengoed. Het hotel heeft een dakterras waar je met goed weer heerlijk van het zonnetje kunt genieten. Vanuit het hotel stap je zo op de bus om Rome te ontdekken.

Appartement boeken
Natuurlijk kun je ook een appartement boeken in Rome, handig als je langer dan een paar dagen gaat of als je met het hele gezin of een paar vrienden naar Rome gaat. Je hebt dan vaak net wat meer ruimte dan in een hotel, een eigen woonkamer, keuken en soms ook een balkon of tuin. En de prijzen vallen reuze mee. Je boekt al goedkoop een appartement in Rome.

Lees ook het artikel Leuke en goedkope hotels in Rome en bekijk waar je voor een goede prijs heerlijk kunt logeren.

Vaticaanstad tijdens je stedentrip Rome

 • Je kunt al erg goedkoop naar Rome vliegen, bijvoorbeeld met RyanAir, EasyJet, Transavia en KLM. Je vliegt naar Rome vanaf bijvoorbeeld Amsterdam en Eindhoven. Vergelijke vliegtickets naar Rome om te bekijken wat voor jou handig is.
 • Niet eindeloos vergelijken? Dan kun je misschien wel een goede aanbieding Rome vinden.
 • Ga je een paar dagen naar Rome en wil je ook Vaticaanstad bezoeken? Dan is de Omnia Rome & Vatican Pass een aanrader. Deze pass is niet goedkoop, maar alles wat je wilt doen in Rome zit onderhand bij deze pass inbegrepen. Je kunt met deze pass de Vaticaanse Musea bezoeken (en de wachtrijen omzeilen), maar ook naar het Colosseum, Villa Borghese en Forum Romanum bezoeken. Je kunt tientallen bezienswaardigheden in Rome gratis bezoeken met deze pas en je hoeft nergens in de rij te staan. De pass is 3 dagen geldig.
 • Ga je een paar dagen naar Rome, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik zet mijn tips voor 3 dagen in Rome voor je op een rijtje.
 • In Rome kun je heel wat aflopen! Heb je geen zin in vermoeide voeten en wil je ook niet constant met het openbaar vervoer? Huur dan een fiets in Rome. Dit is helemaal niet duur, en kan al vanaf €12,50.
 • Heb je zin gekregen in een stedentrip Rome en een bezoek aan Vaticaanstad? Top! Ik zet alle handige en praktische tips voor een stedentrip Rome op een rijtje, bekijk gauw alle bezienswaardigheden, restaurants en cafés in Rome.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer