Leuke kerstmarkt Duitsland: ga naar Hannover

En 5 absolute must-sees

Zeg je kerstmarkten, dan zeg je Duitsland. Hoewel ik geen groot fan ben van de Duitse taal brengt het woord ‘Weihnachten’ me helemaal in de kerststemming. Een stedentrip in december richting Duitsland om kerstmarkten te bezoeken, vind ik een erg goed idee. Ik bezocht onlangs Hannover. En buiten dat Hannover een verrassend leuke bestemming is voor een stedentrip, kan ik je ook de kerstmarkten van harte aanbevelen.

Leuke kerstmarkt Duitsland: ga naar Hannover | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkten in Hannover | Mooistestedentrips.nl

5x kerst in Hannover

Kerstmuziek, de geuren van glühwein, geroosterde amandelen en gesuikerde deegballetjes, handgemaakte kerstcadeautjes en houten kerstmannetjes. Verspreid over het hele centrum van Hannover vind je leuke kerstmarkten. Maar er is in de adventperiode nog veel meer in Hannover te beleven.

Fins kerstdorp
Naast de grote kerstmarkt bij het Altes Rathaus, vind je ook leuke thema-kerstmarkten in Hannover. Eén van de leukste kerstmarkten die ik in Hannover zag, was het Finse kerstdorp. Muzikanten spelen er Finse kerstliedjes, je bestelt er glögl in plaats van glühwein en je koopt er bijzondere Finse producten, zoals zalmkaviaar, elandhuiden en Finse vodka. Heb je honger gekregen? De vers gerookte zalm is niet te versmaden.

Middeleeuwse kerstmarkt
De Beginenturm, waar het historisch museum van Hannover achter gevestigd is, is één van de meest historische gebouwen in de stad. Niet vreemd dus dat dit het toneel is van de Middeleeuwse kerstmarkt. Je loopt er langs vuurkorven, kraampjes waar je spelletjes kunt spelen en ouderwetse cadeautjes en speelgoed kunt kopen. 

Kerstmarkt Hannover, Wunschbrunnen Wald | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkten in Hannover, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Wunschbrunnen Wald
Men neme een paar kubieke meters zaagsel, een paar vrachtwagens vol dennenbomen- en takken en hop: een kerstmarkt ‘in het bos’ is geboren. Op de Holzmarkt ligt deze sprookjesachtige kerstmarkt verscholen tussen de bomen: Wunschbrunnen Wald. Supergezellig om een glaasje glühwein te drinken, terwijl je de geur van dennentakken opsnuift.

Schaatsen en sleeën in de Zoo
Als je wel wat meer wilt dan alleen een beetje glühwein drinken en broodjes worst eten, of als je met de kinderen naar Hannover gaat, dan is de Zoo echt the place to be. In de winter verrijst in de Zoo van Hannover een heus winterdorp met een grote schaatsbaan, kindvriendelijke rodelbaan en een enorme draaimolen. Schaatsen en sleetjes kun je hier gewoon huren. 

Winter varieté in de Orangerie
Het GOP Varieté Theater is een instituut in Hannover! Aan het begin van de vorige eeuw speelde de crème de la crème van het Duitse en internationale varieté in het theater tegenover de Opera. En sinds 2008 is het elke advent-periode week genieten van het Winter Varieté. Als je van kleinkunst, acrobatiek en comedy houdt (een beetje à la ‘De Parade’) dan is het echt de moeite waard om kaartjes voor het Winter Varieté in Hannover te bemachtigen. Meteen een goed excuus om de Herrenhäuser Gärten van dichtbij te bekijken, want de voorstellingen vinden plaats in de Orangerie van het complex.

5x zeker zien in Hannover

Hannover is één van de grootste steden van Duitsland, maar is lang niet zo populair als bijvoorbeeld Hamburg en Berlijn. Jammer eigenlijk, want er is genoeg te beleven in Hannover. Maak je een stedentrip Hannover, sla deze bezienswaardigheden dan niet over. 

Neues Rathaus
Dit gebouw steekt letterlijk met kop en schouders overal bovenuit. De koepel met vergulde spits is dan ook bijna 100 meter hoog. In de zomermaanden kun je met de lift naar boven en heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Must-see in Hannover, Neues Rathaus | Mooistestedentrips.nl

Must-see in Hannover, The Nanas | Mooistestedentrips.nl

De Nanas
Kunstenares Niki de Saint Phalle en Hannover zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kunstwerken van De Saint Phalle zijn onder andere te vinden in het Sprengel Museum en Herrenhäuser Gärten, maar het is het gemakkelijkst om de felgekleurde sculpturen van de  Niki de Saint Phalle aan de Leibnizufer te bekijken.

Herrenhäuser Gärten
Je kunt dit stadspaleis en de bijbehorende tuinen niet missen tijdens een stedentrip Hannover. De enorme barokke tuinen behoren tot de grootste van Europa en werden in 2015 ook al uitgeroepen tot de mooiste tuinen van het continent. Je kunt een aantal tuinen gratis bezoeken, maar ga ook vooral even naar het paleis zelf waar je een kijkje kunt nemen in het museum en vervolgens eindeloos door de royal gardens kunt wandelen. In de zomer kun je in de tuinen genieten van lichtshows en waterpartijen.

Must-see in Hannover: Herrenhäuser Garten | Mooistestedentrips.nl

Must-see in Hannover: Linden | Mooistestedentrips.nl

Linden
Neem bij het centraal station tram 10, stap uit bij Am Küchengarten en ontdek de wijk Linden. Hier zie je de beroemde schoorstenen van de energiecentrale, die ’s avonds fel verlicht worden. Van oudsher woonden er alleen arbeiders in Linden, maar na de Tweede Wereldoorlog wisten ook immigranten en studenten de wijk te vinden. Nu is het een kunstzinnige buurt waar grote ketens geen kans maken en je tientallen leuke cafés, restaurantjes en gave streetart vindt, bijvoorbeeld aan de Limmerstrasse. Ga ’s zomers in ieder geval een biertje drinken in de biergarten op het oude Faust fabrieksterrein.

Roter Faden
Een stad ontdekken was nog nooit zo gemakkelijk. Vanaf de Tourist Office tegenover het centraal station begint de ‘Roter Faden’, ofwel: de rode streep die op straat is en je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van Hannover brengt. Het bijbehorende boekje kun je halen bij de Tourist Office, of je kunt de app downloaden.

Stedentrip Hannover, zo doe je dat

  • Je bent in een mum van tijd in Hannover. Vanuit Utrecht doe je er met de auto zo’n 3,5 uur over en met de trein zo’n 4 uur. Je koopt al een retourtje vanaf €29, je boekt de goedkoopste tickets als je ze zo’n 3 maanden van te voren koopt.
  • Ik overnachtte in het Grand Mussmann Hotel, tegenover het centraal station. Een ontzettend leuk hotel. De lobby is misschien niet super sfeervol, maar de kamers zijn dat beslist wel. Ontzettend ruim, geweldige badkamers en verder van alle gemakken voorzien. Bovendien wandel je vanaf dit hotel zo overal naartoe.
  • Leuk eten en drinken in Hannover? Bijzondere bezienswaardigheden? Leuke dagtrips maken vanuit Hannover? Ik zette alle tips op een rijtje, lees het bij stedentrip Hannover.

Tags: Hannover

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.