Wijken in Berlijn: 7 leuke buurten

door Esther

Vergeet New York, Berlijn is namelijk de stad die nooit lijkt te slapen. De stad heeft een complexe geschiedenis, geweldige cultuur en heel veel leuke buurten. De wijken in Berlijn hebben allemaal een totaal ander karakter. Van het historische Mitte tot het rauwe Kreuzberg en het kleurrijke Friedrichshain. Bekijk de leukste wijken in Berlijn.

Plan een stedentrip Berlijn

  • Je vliegt in ongeveer een uurtje naar Berlijn, bijvoorbeeld met Transavia of KLM. Vergelijk vliegtickets Berlijn en bekijk wat voor jou handig uitpakt.
  • Het is minstens net zo gemakkelijk en ook beter voor het milieu om met de trein naar Berlijn te reizen. Koop zo’n drie maanden van te voren je kaartje, dan vind je de goedkoopste tickets.
  • Je kunt kiezen uit genoeg leuke hotels in Berlijn, maar waar is het nu echt leuk logeren? Ik logeerde bij Ibis Styles Berlin Mitte, precies op de kruising tussen Mitte en Prenzlauer Berg en vond dat echt een toplocatie. Ook het 25 Hours Bikini Hotel is geweldig.
  • Niet eindeloos vergelijken, maar gewoon snel boeken? Ook geen probleem. Reserveer gewoon een kant-en-klare stedentrip Berlijn.
  • De leukste wijken in Berlijn ontdekken? Neem een Berlin Welcome Card met je mee. Je bepaalt zelf voor hoeveel dagen je er eentje koopt en met de kaart kun je gratis met het openbaar reizen en bij veel bezienswaardigheden in Berlijn gratis naar binnen. Liever niet met het openbaar vervoer reizen? Je kunt ook behoorlijk goedkoop een fiets huren.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Berlijn.

Wijken Berlijn: 9 leuke buurten

Natuurlijk weet je het wel. Berlijn is zo veel meer dan de Brandenburger Tor, de Reichstag en de enorme televisietoren. Er zijn zo veel bezienswaardigheden in Berlijn dat het je bijna duizelt. Maar daar is omheen te werken. Ontdek tijdens je stedentrip de leukste wijken in Berlijn en je pakt meteen een heleboel highlights mee. Hoeveel je er kunt bekijken, hangt natuurlijk af van hoe lang je in de stad bent. In mijn artikel 3 dagen in Berlijn: tips geef ik je alvast een paar suggesties.

Berlin Mitte

Wijken Berlijn, ontdek Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Berlijn heeft niet zo’n stadshart, zoals andere hoofdsteden dat wel hebben. Maar Berlin Mitte ligt in het midden van de stad en er liggen veel bekende bezienswaardigheden in de buurt, dus stiekem kun je Mitte wel als zodanig beschouwen. De stad ontstond op deze plek, vanaf de 13de eeuw, langs de rivier de Spree. En de rivier speelt nog altijd een belangrijke rol in de wijk. Zo vind je langs de Spree de bekende musea van de Museumsinsel. Je vindt ook de Reichstad, De Dom en Brandenburger Tor in de wijk. Ben je bang dat je bezoek aan deze buurt te toeristisch is? Geen nood. Lees mijn artikel over Berlijn Mitte, ik zet namelijk de leukste geheime bezienswaardigheden op een rijtje.

Kreuzberg

Street art in Kreuzberg (ROA) | Mooistestedentrips.nl

Markthalle Neun | Mooistestedentrips.nl

Kreuzberg was in de jaren ’80 één van de drukste, meest rommelige wijken van West-Berlijn. Het aantal arme immigranten was hoog en het was de plek waar de punk in Berlijn ontstond. De wijk is nu een stuk opgeruimder, maar het alternatieve en multiculturele is gelukkig gebleven. Voor een fijne wandeling ga je naar het Viktoriapark waar je boven op een heuvel de Kreuzkirche vindt, waar de wijk naar is vernoemd. Maar het is ook heel leuk om op zoek te gaan naar street art in de wijk of een tafeltje te zoeken in Markthalle Neun en iets lekkers te bestellen bij één van de vele kraampjes. Leuk om te doen: maak een fietstocht door Kreuzberg.

Friedrichshain

Wijken Berlijn: Friedrichshain | Mooistestedentrips.nl

Wijken Berlijn: Friedrichshain | Mooistestedentrips.nl

Nadat de muur viel werd Friedrichshain het toneel van krakers die in opstand kwamen tegen de politie die hen wilde uitzetten. Nu gaat het er allemaal een stuk vrediger aan toe, maar hoewel Friedrichshain nu bezaaid is met trendy cafés heeft het ook zijn stoere en ruige karakter behouden. Zaterdag en zondag moet je beslist naar de Boxhagener Platz om de leukste vintage en antiek te scoren en natuurlijk mag een bezoek aan Raw-Gelände niet ontbreken, waar je veel alternatieve studio’s en clubs vindt.

Neukölln

Foto met dank aan Visit Berlin | Mooistestedentrips.nl

Toen ik voor het eerst naar Berlijn reisde, liep je nog met een grote boog om Neukölln heen. Maar de laatste keer keer dat ik in de stad was, woonde een vriendin van me in de wijk en verzekerde me dat Neukölln hip, hipper, hipst is. En dat is ook zo. De arbeiderswijk van weleer heeft inmiddels een hoop kunstenaars en immigranten aangetrokken en daardoor vind je je nu ontzettend veel cafés, galeries en vintage winkels in deze wijk. Je vindt ze vooral tussen de Hermannplatz en Weserstrasse. Echte trekpleister is het historische Stadtbad Neukölln, een schitterend binnenbad dat in 1914 werd gebouwd. Ga er naartoe om af te koelen op een warme dag of op een regenachtige dag om een baantje te trekken. Een andere leuke hotspot in Neukölln is het Hüttenpalast.

Prenzlauer Berg

Mauerpark | Mooistestedentrips.nl

Wijken Berlijn: Prenzlauer Berg | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn laatste stedentrip Berlijn logeerde ik aan het randje van Prenzlauer Berg en ik bracht er heel wat tijd door. Ik moet je bekennen: het is een van mijn favoriete wijken in Berlijn. Voor de val van de muur lag de wijk voor een groot deel in Oost-Berlijn en het is vreemd om te bedenken dat plekken waar je nu gewoon kunt wandelen destijds onbegaanbaar waren, omdat het zwaarbewaakt niemandsland was. De Berauerstraße was er bijvoorbeeld zo één. Daar werden mensen op een ochtend in 1961 wakker om erachter te komen dat een muur hen scheidde van hun vrienden en familie. Ook het Mauerpark is een interessante bezienswaardigheid in Prenzlauerberg. Maar de wijk is nu vooral een plek van leuke hotspots. Je mag wat mij betreft de Kulturbrauerei niet missen. Rondom de Kollwitzplatz vind je allerlei leuke cafés en restaurants.

Tempelhof-Schöneberg

Vliegveld Tempelhof | Mooistestedentrips.nl

Het beroemde middelpunt van Tempelhof-Schöneberg is het oude vliegveld Tempelhof. Tijdens de blokkade van West-Berlijn was het vliegveld het eindpunt van de Berlijnse luchtbrug, de enige plek waar in Berlijn vliegtuigen uit het westen mochten landen. Na de val van de muur lag het vliegveld er ineens verlaten bij en de plannen om iets van het park te maken, veranderen steeds. Daarom is Tempelhof vooralsnog een heerlijke plek om te picknicken, vliegeren en skeeleren. Echt bijzonder om te zien tijdens je stedentrip. Ook bijzonder in Tempelhof-Schöneberg: het Natur-Park Südgelände. Dit is een oud rangeerterrein dat helemaal is omgetoverd tot park. Naast oude stoomtreinen kun je er ook bijzondere planten en bomen zien.

Charlottenburg

Leuke wijken in Berlijn: Charlottenburg | Mooistestedentrips.nl

Charlottenburg was tot de jaren ’80 een wijk in West-Berlijn, maar stiekem was het tot 1920 gewoon een aparte stad die uiteindelijk werd opgeslokt door Berlijn. Nu is het één van de meest sjieke wijken in Berlijn en behoort tot Charlottenburg-Wilmersdorf. Je mag natuurlijk het gelijknamige paleis Schloss Charlottenburg niet overslaan, het oudste paleis van de stad en eigendom van de familie Hohenzollern. Het werd na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog weer prachtig opgeknapt en nu kun je weer genieten van alle pracht en praal. Even verderop vind je Brauerei Lemke waar je mee kunt met een rondleiding of gewoon kunt neerploffen met een fijn glas bier.

Lees meer over Berlijn

Wijken Berlijn
Bewaar op Pinterest

Wijken Berlijn: ontdek de 7 leukste wijken in Berlijn | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer