De best bewaarde geheimen van Berlijn Mitte

door Esther

Maak je een stedentrip Berlijn dan raak je hoe dan ook wel een keer in Mitte verzeild. In deze buurt huizen namelijk de bekende bezienswaardigheden als Brandenburger Tor, Reischtag, Fernsehturm en de meeste musea. Maar Berlijn Mitte heeft ook nog een onbekende kant, met genoeg te ontdekken. Ik neem je mee naar de leukste plekjes van Mitte waar je de locals uit heden en verleden leert kennen.

Goed verscholen hofjes

Laat de Oranienburgstraße en de Hackischer Markt achter je en wandel richting Gipstraße, Linienstraße en Auguststraße. Officieel heet dit ‘Mitte Noord’ en dit deel van het centrum van Berlijn is net wat minder toeristisch dan de rest. Toegegeven, je zult er geen grote musea of trekpleisters vinden, maar wel een ultiem volks gevoel. Let goed op, want dan loop je de hofjes niet voorbij. Soms zijn ze verscholen achter een hek, dat net een beetje open staat of achter een prachtige façade. Soms zijn er openingstijden aangegeven, maar meestal niet.

Hofjes in Berlijn, Barcomi's | Mooistestedentrips.nl

Sophie Gips Höfe, Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Gestalten, winkelen Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Gestalten, winkelen in Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

De hofjes in Berlijn Mitte zijn een oase van rust. In de Heckmann Höfe vind je kleine galeries en leuke restaurants, in de Rösen Höfe vind je kleine winkeltjes vol sieraden en hebbedingetjes en in mijn favorieten hofje, Sophie Gips Höfe, is één van de meest bijzondere winkels van Berlijn te vinden: Gestalten. Op het eerste gezicht misschien gewoon een boekwinkel, maar als je het industriële pand binnen loopt, zie je meteen dat je de winkel daarmee tekort doet. Het is veel meer een conceptstore waar je bijzonder design en leuke hebbedingetjes kunt kopen. Klaar met shoppen? Dan kun je tegenover de winkel geweldig koffie drinken en taartjes eten bij Barcomi’s, waar het altijd reuze gezellig is.

Joodse meisjesschool: geschiedenis en smullen

Je zou bijna aan het pand met de zware deuren voorbij lopen. Het lijkt wel een school! En dat was het dan ook, tot de Tweede Wereldoorlog. De Jüdische Mädenschule is misschien wel het mooiste gebouw in heel Mitte. Gebouwd aan het begin van de vorige eeuw in de stijl ‘De Nieuwe Zakelijkheid’, door de Joodse architect Alexander Beer. Ooit genoten hier zo’n 400 meisjes van de gegoede Joodse klasse uit de buurt hier modern onderwijs. Bijna geen enkel meisje overleefde de kampen en nadat het pand door de Russen als school werd gebruikt, stond het er na de val van de muur maar een beetje verlaten bij.

Totdat de dochter van de architect, die als baby naar Engeland werd gesmokkeld, erachter kwam dat haar vader dit gebouw had ontworpen. Zij kreeg zeggenschap over de school en besloot dit aan de kunst te geven. Nu kun je in de oude school terecht om kunst te kijken in diverse galerieën, kun je er heerlijk lunchen bij Mogg & Meltzer (zalige broodjes pastrami) of ’s avonds uit eten bij sterrenrestaurant Pauly Saal. In dit restaurant zijn nog prachtige oude details van de school te zien.

Street art en alternatieve kunst: Haus Schwarzenberg

En over bijzondere geschiedenis gesproken! Het kleurrijke Haus Schwarzenberg, dat achter Rosenthalstraße 39 ligt verstopt, vlakbij de Hackescher Markt, heeft een al even kleurrijke geschiedenis. Het deed ooit dienst als fabriek, schuilplaats voor Joden in de Tweede Wereldoorlog en televisiestation in de tijd van de DDR. Nadat het jarenlang had leeg gestaan, besloot de eigenaresse de aaneenschakeling van pandjes in het hofje aan kunstenaars te geven, waardoor je er nu kunt genieten van massa’s street art, galeries, musea en een alternatieve bioscoop.

Berlijn Mitte, Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Berlijn Mitte, Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Berlijn Mitte, Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Stolpersteine Berlin Mitte

Ik struikelde er letterlijk over, elke dag als ik in de wijk op zoek ging naar mijn eerste kopje koffie van de dag: Stolpersteine. Ik ken het fenomeen ook uit Nederland en zag ze al eens bij mij in Utrecht, maar ook in Zwolle liggen. Stolpen betekent in het Duits struikelen en deze bronzen ‘struikelsteentjes’ zijn lieve en mooie gedenktekens aan de honderdduizenden Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Mitte woonden erg veel Joden, dus zijn er ook veel struikelsteentjes op straat te vinden.

Stolpersteine, Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Stolpersteine, Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ik zag er al meer dan tien in de Gipstraße. Op de website kun je de naam ingeven die op het steentje staat en dan kun je iets lezen over die persoon. Een prachtige manier om iemand nooit te vergeten, volgens mij. Zo kwam ik erachter dat Jenny Cohn (wiens steentje ik zo vaak passeerde dat ik ’s ochtends zachtjes ‘Goedemorgen Jenny’ tegen haar zei) verplicht door de Nazi’s op dit adres aan de Gipstraße moest wonen, tot haar deportatie in 1942. Ze werd 64 jaar. 

Uit eten in Berlijn Mitte

 • Schwarzwald stuben
  Ik ben zeg maar verre-van-vega, dus een eetcafé dat heerlijke stukken vlees en gerechten uit het Zwarte Woud serveert? Yes please! Schnitzels, worsten, grote stukken ham. Met aardappelsalade natuurlijk! Kom maar door. Bovendien een ontzettend gezellig restaurant waar je geheid tussen de locals zit.
 • 3 minutes sur mer
  De zee is ver te zoeken in Berlijn, maar dit gezellige buurtrestaurant mag je toch zeker niet overslaan. Een ontzettend interessante kaart, boordevol zalige vlees- en visgerechten. Het enorme plateau fruit-de-mer is niet te versmaden.
 • The Barn
  Koffie drinken, ontbijten, taartjes eten. The Barn is waar je moet zijn. In Berlijn vind je op dit moment veel koffiezaken die ook hun eigen bonen roosteren en The Barn is er daar één van. Vanaf het moment dat de deuren open gaan, ziet het er al blauw van de locals die er graag afspreken voor een latté en een lekker broodje. Er gewoon tussen gaan zitten, is het beste recept.
 • Simon
  Zo’n heerlijk typisch buurtrestaurantje waar je vanaf het einde van de middag tot ’s avond laat terecht kunt voor een lekker wijntje. Wil je ook even wat eten? Doen! Er staan fijne, wisselende, Italiaanse gerechten op de kaart.
 • Katz Orange
  Gevestigd in een schitterend oud pand van een brouwerij. Katz Orange is op dit moment één van de meest populaire restaurants van Berlijn en dat is ook wel te merken. Het is misschien wel net een beetje té hip. Er wordt vooral gewerkt met slowfood, dus als je houdt van vlees dat een tijdje in zijn natuurlijke sappen heeft staan garen (denk: pulled pork etc): dan is dit het restaurant waar je moet zijn. Wel even reserveren van te voren.
 • Clärchens Ballhaus
  Houd je van dansen? Dan moet je zeker eens bij dit heerlijk kitsche ‘balhuis’ aan de Auguststraße gaan kijken. Elke avond staat er een andere dans centraal en je kunt er ook een dansles volgen. Liever niet met de voetjes van de vloer? De lommerrijke tuin vol lichtjes, omzoomd door de woest begroeide façade van het Ballhaus, is de perfecte plek voor een drankje.

Leuk hotel in Berlijn Mitte: Hotel Ibis Styles

Prachtig op het randje Berlijn Mitte en Prenzlauerberg. Het Ibis Styles Berlin Mitte vond ik een erg fijn hotel. Voor mij is de locatie van een hotel altijd ontzettend belangrijk en dat zat hier wel goed. In een straal van 5 minuten wandelen, vond ik fijne restaurantjes, leuke cafés en mooie bezienswaardigheden. Bovendien rol je er zo de metro U8 in en dan ben je eigenlijk in no time overal.

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Het Ibis Styles Berlin Mitte is nog behoorlijk nieuw en dat is eigenlijk aan alles wel te zien. De kamers zijn lekker fris en licht ingericht. Ik logeerde, samen met mijn lief, in een standaard room en ondanks dat dit echt geen balzaal was, had ik toch niet het idee dat het klein was. Een lekker bed, zachte vloerbedekking en de badkamer en wastafel héél praktisch weggewerkt.

In de open kast konden we precies al onze kleren kwijt voor onze stedentrip van 5 dagen en de rest vond een plekje in het nachtkastje. Beneden ontbijt je ’s ochtends tussen de street art, wat wel lekker Berlijns is. Het ontbijt is trouwens bij de prijs inbegrepen, een zeldzaamheid voor Berlijnse hotels. En wat voor ontbijt! Verse bagels met allerlei spreads, verse broodjes en croissantjes, hele goede koffie, yoghurtjes, fruit en groente. Dik in orde.

Ontdek Berlijn Mitte tijdens je stedentrip

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer