De 10 leukste dingen die je kunt doen met de Brussels Card

Je kent ze wel: City Cards. Je kunt ze in bijna elke stad wel kopen en dan gratis met het openbaar vervoer mee, naar diverse musea en je krijgt op veel dingen korting. In Brussel heb je, je raadt het al, de Brussels Card. Ontzettend handig als je een stedentrip Brussel maakt, want je kunt gratis de meeste bezienswaardigheden in Brussel bekijken, krijgt korting in cafés, restaurants en winkels en je kunt zonder problemen in de metro of op de tram springen. Dit zijn mijn 10 favorieten met de Brussels Card.

10 dingen die je moet doen met de Brussels Card

Gratis met de Brussels Card

1. Musée Magritte Museum
Aan de rand van de beroemde Kunstberg vind je een ode aan de grootste surrealist die België ooit kende: René Magritte. Misschien gaat er niet meteen een belletje bij de rinkelen, maar grote kans dat je toch behoorlijk wat werken van Magritte kent. Les fils de l'homme, waarop een man met bolhoed achter een appel schuil gaat, is misschien wel het meest bekende werk. In het Musée Magritte Museum zie je al het werk van de meester zelf, maar ook schilderijen en kunstwerken van andere top-surrealisten, zoals Dalí. Het Museum is niet erg groot, maar je zult er helemaal in opgaan. 

2. Muziek Instrumenten Museum
Tegenover het Musée Magritte Museum staat misschien wel het leukste en mooiste museum van Brussel: het muziekinstrumentenmuseum (MIM). Alleen al het pand waarin het is gevestigd, ontworpen door Art Nouveau grootmeester Victor Horta, is een plaatje. Het trappenhuis, de lift en het restaurant op de bovenste verdieping zijn pareltjes. Maar het museum zelf mag je ook absoluut niet overslaan. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon en die kun je bij de honderden tentoongestelde muziekinstrumenten, sommigen heel bekend, anderen volstrekt vreemd, inpluggen om te luisteren hoe ze klinken. 

Muziekinstrumenten Museum, Brussel

Doen met je Brussels Card: Muziekinstrumenten Museum

3. Fin de Siècle
Ook voor het derde museum hoef je de Kunstberg niet af. Brussel staat stijf van de schitterende Art Nouveau gebouwen en bracht een aantal bekende modernisten en surrealisten voort. Een beter plek voor een Fin de Siècle Museum, over het tijdperk waarin deze kunstvormen hun bloeiperiode hadden, is dus bijna niet te bedenken. Houd je van schilders als Gaugin en tijdgenoten? Ga dan zeker even langs.

4. 14-18 Royal Army Museum
Zeker dit jaar is het bijzonder om deze expo te bezoeken, het is immers honderd jaar geleden dat De Grote Oorlog begon. Hiervan was België één van de grootste onbedoelde slachtoffers en daarom veel moois en interessants bij deze tentoonstelling. Aan de hand van authentieke objecten, decors, getuigenissen, multimedia installaties en films is te zien hoe de Eerste Wereldoorlog de 20ste eeuw grotendeels vorm gaf.

Doen met je Brussels Card: 14-18 Expo

Doen met je Brussels Card: 14-18 expo

5. Chocolade Museum
In dit kleine museum zie je hoe de Maya's en Azteken eeuwenlang cacaobonen cultiveerden en hoe deze bijzondere bonen vervolgens Europa en de rest van de wereld veroverden. Maar vooral is het leuk om te zien hoe een expert de pralines vlak voor je neus klaarmaakt. Oh, en het proeven mag natuurlijk niet ontbreken. 

6. Hallepoort
In vroeger tijden was het centrum van Brussel omringd door verdedigingswerken en groteske stadspoorten. De Hallepoort is de eneige stadspoort die daar nog van over is. Binnenin wordt het verhaal verteld van de verdediging van Brussel in vroeger tijden en de bijzondere geschiedenis van de Hallepoort. Deze heeft namelijk ook nog dienst gedaan als graanschuur en gevangenis. Het uitzicht vanaf de top is prachtig.

Hallepoort, Brussel

7. Wandelen in het Ter Kamerenbos
Wat maar weinig bezoekers weten, is dat Brussel een enorm groene stad is. Brussel kent enorm veel parken en zelfs een eigen bos. En aangezien je met je Brussel Card toch gratis gebruik mak maken van het openbaar vervoer is het een goed idee om tram 94 te nemen en uit te stappen bij halte Ter Kameren Ster en een middagje heerlijk te wandelen. Het idyllische bos is goed voorzien van wandelpaden en gaat over in het Zoniënwoud dat tot ver in Wallonië rijkt. Wat eten of drinken doe je bij Chalet Robinson.

Korting met de Brussels Card

8. Bij den Boer
De straten en pleinen rond het Sint-Katelijne Plein in de Vlaamse buurt van Brussel, staat bekend om de geweldige visrestaurants. Je moet in ieder geval één avond tijdens je stedentrip Brussel in deze buurt gaan eten. Daar krijg je geen spijt van. Bij den Boer is een Brussels instituut in deze wijk. Niet alleen een geweldig visrestaurant waar je palin in het groen, heerlijke granalenkroketten en bouillabaisse van de Noordzee (aanrader!) kunt bestellen, maar ook nog eens een echt gezellige Belgische kroeg met kleurrijke cliëntèle. Als je Bij den Boer gaat eten, dan krijg je met je Brussels Card een aperitief. 

9. Moeder Lambik
Neem de metro naar halte Horta en wandelen richting het schitterende gemeentehuis van St. Gilles. Vlak erachter vind je één van de leukste biercafés van Brussel: Moeder Lambic. Hier bestel je niet zo maar even een biertje, want je kunt kiezen uit duizenden ambachtelijk gebrouwen bieren. Laat je vooral even informeren door het kundige personeel achter de bar. Buiten is het heerlijk zitten tussen de bomen en binnen kun je lekker wegzinken in de banken. Met een Brussl Card krijg je iets lekker bij je drankje.

Moeder Lambic, Brussel

Moeder Lambic, Brussel

10. L'Entrée des Artistes
De Grote Zavel is één van de bekendste pleinen van Brussel en zit tjokvol wereldberoemde chocolatiers, leuke terrasjes en goede restaurants. Op zondag kun je er bovendien terecht voor een grote antiekmarkt. De Grote Zavel is een geweldige plek om koffie te drinken en 's avonds te dineren. Bij L'Entrée des Artistes wordt ambachtelijk gekookt, veelal met producten uit de streek en kun je Belgische heerlijkheden als waterzooi of stoofvlees bestellen. In het seizoen staat er ook wild en mosselen op de kaart. Met je Brussels Card krijg je voor het eten nog een aperitief.

Een Brussels Card kopen
Je kunt een Brussels Card kopen voor 24, 48 of 72 uur kopen, deze kost tussen de €24 en €48. Een Brussels Card kopen is volgens mij interessant als je van plan bent om één of meerdere musea te bezoeken, een bierproeverij wilt doen en een aantal keer met het openbaar vervoer gaat reizen. De Brussels card geeft gratis toegang of flinke korting op de meest bekende bezienswaardigheden, dus je hebt je kaart zo terug verdiend. 

Brussels Card kopen

Alles over een stedentrip Brussel

  • Veel bezoekers vinden Brussel op zondag niet zo interessant. Veel winkels zijn dicht en het leven komt maar langzaam op gang. Behalve als je weet waar je moet zijn! Wist je bijvoorbeeld dat je in de Marollen op zondag geweldig kunt winkelen? De meeste winkels in deze wijk zijn open en op de terrasjes en in de cafés is het al vroeg gezellig. Ik ontdekte de leukste plekjes om een zondag in Brussel door te brengen (met 2 gratis wandelingen).
  • Wil je de wijken Elsène, waar het Ter Kamerenbos aan ligt, of St. Gilles wat beter leren kennen? In de reisgids 100% Brussel vind je twee leuke wandelingen door deze twee wijken en veel leuke hotspots in Brussel.
  • Je reist het gemakkelijkst naar Brussel met de trein, je hebt al een treinkaartje naar Brussel voor €29.
  • Ben je op zoek naar een leuk hotel in Brussel? Ik heb goede ervaringen met The Vintage Hotel en The Hotel BXL. Over dit laatste hotel schreef ik een uitgebreid artikel.
  • Zin in een stedentrip Brussel? Bekijk al mijn tips over een stedentrip Brussel.

Kopen jullie weleens een City Card tijdens een stedentrip?

Tags: Brussel Art Nouveau

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.