Top 10 bezienswaardigheden Oostende

door Esther

Dat je in de zomer niet ver weg hoeft voor een geweldige stedentrip bewijst Oostende wel. Het is één van de leukste zomerse stedentrips die ik de laatste jaren maakte. Natuurlijk kun je met lekker weer naar het strand, maar er is nog zo veel meer te zien in Oostende. Wat te denken van grensverleggende street art, eeuwenoude forten en bijzondere musea? En dat alles op maar een paar uurtjes rijden. Bekijk de leukste bezienswaardigheden Oostende.

Plan een stedentrip Oostende

  • Je kunt vrij gemakkelijk met de auto naar Oostende. Houd er wel rekening mee dat parkeren er lastig en duur kan zijn. Aan de Mercatorlaan kun je gratis parkeren, maar daar staat het vaak behoorlijk vol.
  • Met de trein naar Oostende is wellicht handiger. Je koopt een treinkaartje vanaf €30 als je zo’n 3 maanden van te voren reserveert.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Oostende? Ik logeerde bij het Mercure Oostende en vond het een heel fijn hotel. Gelegen net achter de boulevard, schuin tegenover De Grote Post.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Oostende.

Top 10 bezienswaardigheden Oostende

Kunst aan zee: Mu.zee

Bezienswaardigheden Oostende: Mu.Zee, kunst aan zee | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Oostende: Mu.Zee, kunst aan zee | Mooistestedentrips.nl

Als je zo over de boulevard van Oostende loopt, met het bede strand, de alom aanwezige horeca en appartementenblokken zou je niet kunnen vermoeden dat Oostende zo’n kunstzinnige stad is. Maar het is toch zo. En Mu.Zee is één van de mooiste bezienswaardigheden in Oostende. De stad heeft misschien wel het leukste museum aan zee in Europa te pakken. De werken dateren van 1830 tot nu en het is alsof je in Mu.Zee door de geschiedenis van de Vlaamse kust loopt.

Kunst op het strand

Bezienswaardigheden Oostende: kunst aan zee | Mooistestedentrips.nl

Om nog maar even in hetzelfde thema te blijven: zelfs op het strand kun je in Oostende enorme sculpturen vinden. Leuk als je een strandwandeling gaat maken als het niet zulk lekker weer is.

Ensorhuis

Oké, nog een keer kunst. James Ensor is één van de meest bekende schilders uit de kuststad en daarom alleen al is het museum dat naar hem is vernoemd al de moeite waard. Ensor woonde hier vanaf 1917 en maakte van zijn huis een soort rariteitenkabinet waar het nu echt heerlijk snuffelen is.

Hotspot in de dop: Oosteroever

Bezienswaardigheden Oostende: Oosteroever | Mooistestedentrips.nl

Neem vanaf het centrum van Oostende het pontje naar Oosteroever. Wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Oostende. De buurt is nu misschien nog niet heel bijzonder, maar ik ben ervan overtuigd: binnen een paar jaar wordt dit een super hippe wijk. Tot voor kort zag je hier enkel bootwerven en industrie, maar die hebben inmiddels plaats gemaakt voor nieuwe appartementencomplexen en ook de eerste horeca heeft er de deuren al geopend. Op de loodsen die je nog op Oosteroever vindt, zie je geweldige street art.

Fort Napoleon

Bezienswaardigheden Oostende: Fort Napoleon | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch op Oosteroever bent, kun je meteen naar één van de meest bekende bezienswaardigheden in Oostende: Fort Napoleon. Het fort werd naar Napoleon vernoemd toen hij het verdedigingswerk optrok toen hij een invasie vanuit Engeland vreesde. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers het fort. Je kunt Fort Napoleon bezoeken en op het terras genieten van een mooi uitzicht over de duinen en zee.

Voetjes in het zand

Doen in Oostende: naar het strand in Oostende | Mooistestedentrips.nl

Doen in Oostende: naar het strand in Oostende | Mooistestedentrips.nl

Tsja, dit artikel is natuurlijk niet compleet zonder dat ik zeg: met lekker weer ga je natuurlijk lekker naar het strand. Maar echt, het is goed toeven op het strand van Oostende. Het strand is schoon, breed en er zijn genoeg leuke strandtenten waar je kunt lunchen en wat te drinken kunt kopen.

Art Deco spotten

Doen in Oostende: Art Deco spotten | Mooistestedentrips.nl

Deze had je niet aan zien komen, zeker niet als je de nieuwbouw van twijfelachtig allooi hebt gezien langs de boulevard. Maar je hoeft maar een paar straten achter de boulevard te ontdekken en je komt de mooiste Art Deco en Neoklassieke gevels uit het begin van de vorige eeuw tegen.

De Venetiaanse Gaanderijen

Bezienswaardigheden Oostende: Venetiaanse Gaanderijen | Mooistestedentrips.nl

De boulevard van Oostende heeft meer te bieden dan cafés, restaurants en hoge flats. Als je voorbij het casino loopt kom je, vlakbij het zwembad, bij de Venetiaanse Gaanderijen uit. Koning Leopold II (ja, die van de Congo) had een residentie aan zee en besloot van Oostende een mondaine kustplaats te maken waar de royal and famous uit die periode graag kwamen verpozen. Hij liet de overdekte galerij bouwen die zijn chalet met een groot salon verbond. Nu is het een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Oostende en kun je zelf door de gangen dwalen.

Baanbrekende street art: The Crystal Ship

Zien in Oostende: street art in Oostende | Mooistestedentrips.nl

Zien in Oostende: street art in Oostende | Mooistestedentrips.nl

Nu zag ik in heel wat steden heel mooie street art. Maar Oostende is met werken die gemaakt zijn tijdens festival The Crystal Ship echt een koploper geworden, in ieder geval in Europa. Je kunt bij de tourist office een (gratis!) kaartje ophalen waar de mooiste werken in het centrum en daarbuiten duidelijk op staan. Als je maar een halve dag hebt, heb je genoeg tijd om de murals in het centrum te zien, zoals die van ROA. Maar als je een dag uittrekt, en een fiets huurt, kun je ook de werken in de andere wijken van de stad bewonderen en die zijn echt de moeite waard.

Meer lezen over street art op Mooistestedentrips.nl? Lees dan:

Cultuur snuiven bij De Grote Post

Doen in Oostende: Cultuurcafé De Grote Post | Mooistestedentrips.nl

Doen in Oostende: Cultuurcafé De Grote Post | Mooistestedentrips.nl

Een van de mooiste gebouwen in het centrum van Oostende is De Grote Post, het oude hoofdpostkantoor van de stad. Het werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd door Gaston Eysselinck en in eerste instantie werd niet zo heel positief op het gebouw gereageerd, pas in de jaren ’60 werd De Grote Post gezien als één van de krachtigste voorbeelden van architectuur in België. En als je het enorme pand met de hoge plafonds en prachtige mozaïeken vloeren in je opneemt, snap je het wel. In 2012 sloot de post de deuren, maar niet veel later werd het heropend als cultuurfabriek. Je kunt er een hapje eten, gezellig wat drinken of een film of theatervoorstelling bekijken.

Meer België op Mooistestedetrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer