Streetart in Gent

Bij een stedentrip Gent denk je al gauw aan statige kathedralen, prachtige pandjes met trapgevels uit de 17de eeuw, smalle straatjes met casseien en grachtjes. Maar Gent heeft ook een modern gezicht. Ik ontdekte dat de mooiste moderne kunstwerken in Gent gewoon op straat de vinden zijn, tijdens een streetart tour.

Streetart in Gent, België - ROA | Mooistestedentrips.nl

Bij kunst en Gent denk je niet meteen aan moderne kunst. Je denk aan De aanbidding van het lam Gods, van de gebroeders Van Eyk, dat meestal in de Sint Baafs kathedraal middenin het centrum van Gent hangt. Maar Gent heeft sinds de janren '80 kunstenaars voortgebracht die inmiddels ook wereldberoemd zijn. Ze dragen namen als ROA en Bué. Street artists. Om hun kunst te zien hoef je geen entree te betalen. Je trekt gewoon gemakkelijke wandelschoenen aan of stapt op de fiets. Want de straten van Gent zijn hun canvas. 

In de Tweebruggenstraat

Waar graffiti en streetart in Nederland vooral is voortgekomen uit de punk beweging, heeft streetart in Gent meer invloeden uit de Amerikaanse hiphop scene. Volgens gids Stefan is streetart steeds meer een manier van communicatie 'voor hen die niet zo veel hebben met de vluchtige, huidige communicatiemiddelen.' Een goede plek om een enorme verzamelig bijzondere streetart in Gent te bewonderen is de autovrije Tweebruggenstraat. Hier zijn werken te zien van bekende streetartists, maar ook van collectieven.

Streetart in Gent, Tweebruggenstraat | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Gent, Tweebruggenstraat | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Gent, Tweebruggenstraat | Mooistestedentrips.nl

Bué: vrolijke vogels

Een bekende streetartist uit Gent is Bué. Zijn vrolijke schilderingen sieren al meer dan 20 jaar de muren van Gent en zijn stijl is eenvoudig te herkennen: heldere kleuren, veel blauw, roze en paars, en dieren, zoals vogels en beren met grote ogen. In een interview met een krant liet hij weten niet echt een boodschap te willen verkondigen met zijn werken, maar dat hij wel spontaniteit en energie wil uitstralen. En dat lukt! Want de murals van Bué zijn overal in Gent terug te vinden, langs kanalen, onder bruggen en hij heeft zelfs menig winkelpand met zijn werk opgesierd. 

Streetart in Gent, Bué | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Gent, Bué | Mooistestedentrips.nl

De beestenboel van ROA

Zonder het te weten spotte ik al een ontzettend mooi werk van ROA in Maboneng, Johannesburg, vorige lente. Maar pas toen ik afgelopen najaar in Shoreditch in Londen meer te weten kwam over deze mysterieuze streetartist raakte ik engiszins geobserdeerd door zijn werk. Ik was dan ook door het dolle toen ik in de wijk Ehrenfeld in Keulen ook een werk van hem ontdekte. Van ROA is niet zo gek veel bekend. Wel weet ik dat hij met name en vooral graag dieren schildert in zwart-wit of met de ingewanden bloot. Maar niet zo maar elk beest komt in aanmerking. Hij schildert beesten die van oorsprong voorkwamen op de plaats waar de mural wordt gemaakt. In Londen spotte ik een reiger, in Keulen een haas en in Johannesburg zelfs een half safari-park!

Streetart in Gent, ROA | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Gent, ROA | Mooistestedentrips.nl

Wat wel bekend is van ROA: hij komt uit Gent. En in Gent zijn dan ook minstens 4 grote murals van ROA te vinden en ook wat kleinere werken, waarvan je het bestaan maar net even moet weten. Zo vind je een stapel slapende konijnen aan Het Tempelhof en maakte hij een schildering van een koe op de muur van een oud slachthuis aan de Spanjaardstraat. Even verderop is een vogel te vinden, een vroeg werk van ROA. Wil je zo veel mogelijk werken van ROA spotten, zoek dan bijvoorbeeld op 'ROA in Gent' in Google en ga op speurtocht.

The monuments men

Eén werk dat je echt niet mag en kunt missen, is te vinden op de muur van Visit Gent in de Van Stoppenberghe straat. Het werk is gemaakt naar aanleiding van de film Monuments Men waarin George Clooney en Matt Damon een groot aantal werken wil vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitses werd geroofd, waaronder het bekende Gentse De aanbidding van het lam Gods ('The Ghent Alterpiece'). Leuk weetje: deze mural werd bekostigd door de filmstudio.

Streetart in Gent, Monuments Men | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Gent, Monuments Men | Mooistestedentrips.nl

Logeren bij het Backstay Hostel

Eerlijk is eerlijk: overnachten in Gent is niet goedkoop. Voor een simpele hotelkamer of B&B betaal je rustig €100 of meer. Maar gelukkig komen er mondjesmaat wat leuke, comfortabele én betaalbare opties bij. Eén van de nieuwste aanwinsten in Gent is het Backstay Hostel, niet zo maar een plek waar backpackers rondhangen, maar een superleuk hotel waar reizigers en locals elkaar kunnen ontmoeten. Ook leuk: in het Backstay Hostel vind je prachtige muurschilderingen. 

Backstay Hostel, Gent | Mooistestedentrips.nl

Het Backstay Hostel is gevestigd in een prachtig Art Deco gebouw dat vroeger de redactie van stadskrant Vooruit huisde. Er zijn nog massa's prachtige Art Deco details in het hostel te vinden, maar ook het thema 'krant' komt er mooi terug. Zo zijn er, voor de bloggers onder ons, heuze 'bloggerskamers' waar je op je gemak aan je blog kunt werken en een stukkie kunt tikken. Daar gaat mijn hart dus sneller van kloppen.

Maar bijzonder is dat het Backstay Hostel een plaats is waar locals en reizigers elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in de gezellige retro bar en tuin. Je kunt hier ontzettend lekker lunchen of gewoon genieten van een drankje. De kamers zijn ruim opgezet en simpel, maar netjes ingericht met leuke 'streetart' details. Je logeert al in een tweepersoonskamer vanaf €62 per nacht. 

Ook streetart ontdekken in Gent? Zo doe je dat

  • Ben je met 4 personen of meer? Dan kun je een graffiti wandeling met een gids reserveren via Graffiti VZW. Er zijn ook speciale wandelinge voor ouders en kinderen beschikbaar.
  • Liever zonder gids op pad? Bij Visit Gent kun je een kaart ophalen waar je alle streetart op kunt vinden. Hierop staan maar liefst 52 topwerken. Op de kaart vind je een wandelroute van 7 kilometer en een fietsroute van zo'n 15 kilometer. Voor €9 huur je een fiets in Gent, voor de hele dag.
  • Stedentrip Gent maken? Kom dan met de trein, want parkeren in en rond het centrum is lastig en duur. Je koopt al een treinkaartje Gent voor €38. Reserveer zo'n 3 maanden van te voren, dan heb je de goedkoopste kaartjes. 
  • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Gent.
  • Street art fietstour Bologna

Tags: Gent