Lichtfestival in Gent

door Esther

Het was niet de eerste keer dat ik het Lichtfestival Gent bezocht, en ik denk ook zeker niet de laatste keer. Het lichtfestival Gent was het eerste lichtfestival dat ik ooit bezocht en sindsdien bezocht ik er al veel meer, zowel in Nederland als in het buitenland. Maar dat van Gent houdt toch een bijzondere plek in mijn hart. Het was daarom ook weer geweldig om de editie van 2021 mee te maken. Bekijk de mooiste werken van het Lichtfestival Gent en bekijk hoe je je het beste voorbereidt op een bezoek.

Plan een stedentrip Gent

  • Je reist gemakkelijk en snel met de trein naar Gent. Je stapt uit bij station Gent Sint Pieter en vanaf het station stap je op de tram en ben je zo bij je hotel.
  • Kom je liever met de auto? Zoek dan een hotel met parkeerplaats, dat scheelt erg in de parkeerkosten. Tijdens het Lichtfestival Gent logeerden wij bij Holiday Inn Gent aan de rand van de stad. We konden er gratis parkeren en de tram stopte voor de deur. Ideaal.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Gent dat meer in het centrum ligt? Dan is de Snooze Inn een leuke optie.
  • Bekijk alle tips voor een weekendje Gent.

Lichtfestival Gent 2021, plan een bezoek aan het Lichtfestival Gent | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent: de voorbereidingen

  • Zorg dat je ruim van te voren je hotel in Gent boekt. De hotelkamers lopen voor het Lichtfestival Gent snel vol.
  • Parkeren in de stad tijdens het Lichtfestival Gent? Nou, liever niet. Bij de Gent Expo, net buiten de stad, is genoeg parkeerruimte en je pakt er eenvoudig de tram naar het centrum.
  • Neem een Gent City Card mee. Met deze stadskaart kun je gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en kun je gratis naar de leukste bezienswaardigheden in Gent. Je koopt de Gent City Card bij de toeristische dienst, bij de meeste hotels in de stad of bij de deelnemende musea.
  • De route van het Lichtfestival Gent loopt altijd langs de mooiste bekende en onbekende plekken van de stad. Haal vooraf een kaartje op, zodat je ziet waar alle installaties staan. Schroom ook niet om niet per sé bij nummer één te beginnen. Halverwege aanhaken kan ook en dan beland je niet meteen in de drukte.
  • Voordat je de route gaat wandelen nog een hapje eten? Dan kom je niet onder een reservering uit. Maar dat is niet echt. Reserveer een tafeltje bij ’t Klokhuys, Café Theater of Cru waar je ontzettend lekker kunt eten.
  • De route van het Gent Lichtfestival is best lang, in 2021 zelfs 7,2 kilometer. En het is winter. Dus: kleed je warm aan, neem wanten mee en draag fijne wandelschoenen.

Lichtfestival Gent, editie 2021

Het Lichtfestival Gent, editie 2021, luidde het tienjarig bestaan in van het festival. Het werd voor het eerst georganiseerd in 2011 en vervolgens waren er nog edities in 2012, 2015 en 2018. Om dit te vieren kwamen de bezoekersfavorieten uit die jaren weer terug. Ik was erbij in 2015 (toen het sneeuwde!) en zag deze editie Cloud van Caitlind Brown en Wayne Garrett weer voorbij komen, een werk dat toen inderdaad tot mijn favorieten behoorde.

Lichtfestival Gent 2021, Insectarium | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent 2021, Diving in the sea of colours | Mooistestedentrips.nl

Het parcours van het Lichtfestival Gent 2021 was 7,2 kilometer lang (een flinke wandeling, maar het was droog en niet al te koud) en leidde langs heel bekende plekken van de stad, zoals de St. Baafskathedraal en de Sint-Michielsbrug, maar ook minder bekende plekken, die ik de dag erop nog eens in het licht bezocht, zoals het Prinsenhof, Macharius-Heirnis en Sluizeken-Tolhuis-Ham. Aan het begin van de route zaten meteen een aantal toppers. Pol Cosmo en animator Bram Van Quickenborne maakten Insectarium, over ijverige insecten die de stad kleur willen geven. Daniel Margraaf zette de Vlasmarkt in Vuur en Vlam met zijn installatie Diving in the Sea of Colours, waarbij het publiek deel uitmaakte van de installatie.

Lichtfestival Gent 2021, History is not a line | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent 2021, Interconnected | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent 2021, Idipsum | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent 2021, Go for Launch | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent 2021 | Mooistestedentrips.nl

Water en lichtinstallaties vind ik ook altijd een fijne combinatie en dat kwam tijdens Lichtfestival Gent 2021 helemaal goed, met History is not a line, Next nature en het bombastische Interconnected. Tussen deze kunstwerken bevond zich nog één van mijn favoriete van de laatste editie van het Lichtfestival, Idipsum van Dagmar De Clercq. Een projectie van allerlei ogen, gewoon middenin het landschap. Een beetje luguber, maar ook heel confronterend: want wat is er nu eerlijker en naakter dan een oog? Favoriet bij velen (en ook wel bij mij) was Go for Launch van Create, waarbij een raketlancering plaatsvond in het Zonder-Naampark. Dan nog een speciale vermelding voor de street art die prachtig was meegenomen in het Lichtfestival Gent 2021. Vooral After All, Strangers Again en Sam Scarpulla vond ik heel mooi uitgelicht. Bekijk gerust een overzicht van alle kunstwerken.

7x leuke dingen doen in Gent

Ga je naar het Lichtfestival Gent dan heb je meteen een excuus om de rest van de stad beter te leren kennen, vooral als je de Gent City Card bij je hebt. Je kunt dan naar hartenlust alle mooie kerken, musea en andere trekpleisters van de stad bezoeken. Hieronder geef ik zeven van mijn favorieten, maar kijk gerust even naar alle bezienswaardigheden in Gent.

Aanbidding van het Lam Gods

St. Baafskathedraal, Aanbidding van het Lam Gods | Mooistestedentrips.nl

De St. Baafskathedraal met daarin de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is toch wel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Gent. Het altaarstuk wordt gezien als één van de meest bijzondere werken uit de kunstgeschiedenis. En als je het werk eenmaal van dichtbij hebt gezien, kun je dit alleen maar beamen. Alle figuren op het werk lijken levensecht, er zit machtig veel detail in en zelf het lam staart je indringend aan. Doe jezelf een lol en boek een tour om de kerk en het altaarstuk te zien. Je krijgt dan een virtual reality bril op en je krijgt zo een heel bijzonder inkijkje in de kathedraal en zijn meest beroemde kunstwerk.

Belfort van Gent

Uitzicht vanaf het Belfort in Gent | Mooistestedentrips.nl

Gent van bovenaf zien? Dan beklim je het Belfort van Gent. Je kunt de 350 treden trotseren of gewoon de lift pakken. Mocht je voor de eerste optie kiezen? Dan kom je onderweg het bijzondere carillon van het Belfort tegen. Boven word je getrakteerd op een ontzettend mooi uitzicht over de stad. Echt de moeite waard.

Gravesteen

Gravesteen, Gent | Mooistestedentrips.nl

Ophaalbruggen, schutterstorentjes. Het Gravesteen is een kasteel, zoals je je vroeger een kasteel zou voorstellen. En het staat gewoon middenin Gent. Natuurlijk werd het Gravesteen gebouwd om de stad te verdedigen tegen indringers, maar door de geschiedenis heen heeft het nog veel meer functies gehad. In de 19de eeuw was het zelfs een katoenfabriek. Nu is het museum, waar je allerhande historisch wapentuig kunt zien.

Graslei en Korenlei

Graslei en Korenlei, Gent | Mooistestedentrips.nl

De leien van Gent zijn schitterend en niet voor niets zulke trekpleisters. Vooral de Graslei en Korenlei zijn plaatjes en worden omringd door de mooiste historische panden van de stad. Ga mee met een boottochtje om de leien vanaf het water te ontdekken of wandel door de stad en geniet van de mooie, verrassende doorkijkjes.

Street art in Gent

Street art Gent, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, ROA | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, After all strangers again (foto met dank aan Michiel Devijver) | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, tips | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, tips | Mooistestedentrips.nl

Het maakt niet uit wanneer ik een weekendje Gent plan en wat ik verder nog wil doen, ik moet altijd nog even op zoek naar de mooiste street art. Want Gent is één van de beste steden om street art te spotten in België. Er zijn letterlijk honderden werken te vinden in de stad, waaronder werken van topartiest ROA en Bue. Er is zelfs een heus graffitistraatje, waar aspirerend artiesten los kunnen gaan. Download de kaart Sorry not Sorry Ghent, daar staan alle werken op. Lees meer over Street art in Gent.

Designmuseum

Designmuseum Gent | Mooistestedentrips.nl

Het Designmuseum Gent is één van de leukste bezienswaardigheden in het centrum van de stad. Je leert hier alles over de ontwikkeling van het Belgisch interieurontwerp, aan de hand van wisselende exposities. Van het minimalistische uit De Stijl tot heerlijk psychedelisch uit de jaren ’70. Bovendien is het museum gevestigd in een prachtig historisch pand, met moderne annex.

Patershol

Patershol, Gent | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste en meest karakteristieke buurtjes van Gent is Patershol, grofweg gelegen tussen de Kraanlei en Plotersgracht. Ooit zetten geen mens er graag een voet in, omdat het de wijk van de leerlooiers was. De wijk dankt haar naam aan de Karmelietenbroeders uit de wijk. Vandaag de dag kun je er heerlijk dwalen door de smalle straatjes vol kleurrijke huisjes met fraaie geveltjes. Ga vooral eten bij ’t Klokhuys, een leuk restaurant in de buurt, gevestigd in een wonderschoon pandje.

Lees meer over Gent

Lichtfestival Gent
Bewaar op Pinterest

Lichtfestival Gent 2021, plan een bezoek aan het Lichtfestival Gent | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer