Weekendje Mechelen in 5 tegenstellingen

Mechelen mag dan een beetje verstopt liggen tussen Antwerpen en Brussel, de stad is een pareltje en het bezoeken waard. De indrukwekkende Sint-Romboutstoren lokt je naar de Grote Markt waar de terrasjes en restaurants lonken. Sla ook de hippe winkels, street art en Brouwerij ’t Anker niet over.

Weekendje Mechelen in 5 tegenstellingen | Mooistestedentrips.nl

Toegegeven, Mechelen was zeker niet de eerste stad die bij me opkwam bij het plannen van een weekendje België. Maar vorig jaar kreeg ik de stad ineens in de smiezen door Bier in vrouwenhanden, een wandeling door Mechelen langs allerlei leuke culinaire adressen. En sindsdien groeide mijn nieuwsgierigheid. Afgelopen weekend bezocht ik Mechelen en ontdekte ik een stad vol bijzondere tegenstellingen.

Hartje Mechelen: historisch en modern

Je ontdekkingstocht door Mechelen begint waarschijnijk op of rond de Grote Markt. Natuurlijk valt je oog meteen op de Sint Romboutstoren, een echte must-see in de stad. Je beklimt de 538 treden van de toren en vanaf de top word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Je kunt zelfs de haven van Antwerpen in het noorden en het Atomium in Brussel in het zuiden ontwaren. Maar naast de historische pracht en praal van het stadhuis, de Vismarkt en Schoenmarkt zie je in Mechelen ook bijzondere staaltjes moderne architectuur, zoals de oude brouwerij Lamot die in 2005 drastisch is gerenoveerd en waar nu Musea & Erfgoed Mechelen huist. Ook cultureel café Kuub steekt met zijn goudkleurige uiterlijk prachtig af tegen het oude centrum van de stad.

Weekendje Mechelen: beklim de Sint-Romboutstoren | Mooistestedentrips.nl

Modern in Mechelen: Brouwerij Lamot | Mooistestedentrips.nl

Over het water en in het groen

Wat mij betreft misschien wel de leukste attractie van Mechelen: het Dijlepad. Deze enorme loopplank over het water loopt van het stadshart tot de Kruidtuin en geeft je de mogelijkheid om vanaf het water de stad te ontdekken, zonder dat je in een bootje hoeft. Leuk perspectief. De Kruidtuin is het even fijn slenteren door het groen. Aan de rand van het park is Via via een gezellige plek voor een drankje.

Kunst in het museum of op straat

Mechelen mag dan niet veel musea hebben, maar dit zijn wel erg goede musea. Je mag in ieder geval Kazerne Dossin niet missen. Vanaf deze plek werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 25.000 Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De oude kazerne is nu een moderne herinneringsplek en er is ook aandacht voor huidige mensenrechtenproblematiek. Met lekker weer geen zin om binnen rond te hangen? Dankzij street art project Mechelen Muurt is er buiten ook genoeg kunst te ontdekken. Er zijn onder andere murals van local Gijs Vanhee en nog 9 andere artiesten te bewonderen. Download de gratis kaart om er geen te missen.

Bezienswaardigheden in Mechelen: Dijlepad | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Mechelen, street art Mechelen Muurt | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Mechelen, street art Mechelen Muurt | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Mechelen: Onze-Lieve-Vrouwestraat | Mooistestedentrips.nl

Shop til you drop: tradities en trends

Mechelen mag dan een compact centrum hebben, er is zeker geen tekort aan leuke en originele winkels. Zet in ieder geval koers naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat waar je de hoogste concentratie onafhankelijke boetieks vindt. Leuk zijn de zaakjes met aandacht voor oude ambacht, zoals Stitch & Co, Goderis en snoepwinkel Zoet. Voor de laatste mode en allerlei leuke accessoires kun je terecht bij Lily en Supergoods. Liever wat leuks kopen voor in huis? My Ex Boyfriend aan de Guldenstraat is er de perfecte plek voor.

Aan de borrel: wijn of bier

In Mechelen wordt één van de oudste bieren van België gebrouwen: Carolus. Genoemd naar de keizer die zo gek was op de ‘Mechelse Bruynen’: Karel V. Op dit moment is Brouwerij ’t Anker nog de enige brouwerij in de stad en je kunt ’s ochtends of ’s middags mee met een rondleiding, die erg de moeite waard is (wel even reserveren). Na de tour proef je 2 verschillende biertjes. Niet zo’n bierdrinker? Geen nood, want tijdens je stedentrip Mechelen moet je beslist even langs Unwined, een wijnbar zoals een wijnbar bedoeld is. Op het krijtbord vind je wekelijks wisselende wijnen in verschillende prijsklassen, zodat je altijd wat bijzonders kunt uitproberen. Maar je kunt ook een fijne fles mee naar huis nemen. Ik vond er mijn favoriete Hongaarse wijn (MAD!) die je in Nederland niet kunt krijgen. Een borrelplank of een paar tapas bij je wijn bestellen is trouwens ook geen straf.

Uit eten in Mechelen? Lees mijn artikel Eten en drinken in Mechelen.

Eten en drinken in Mechelen, tips | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Mechelen: Brouwerij 't Anker | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Mechelen: Brouwerij 't Anker | Mooistestedentrips.nl

Logeren in Mechelen: Novotel Mechelen Centrum

Tijdens mijn stedentrip Mechelen logeerde ik in het centrum van Mechelen, bij het Novotel. Vlakbij allerlei leuke bezienswaardigheden, zoals de Vismarkt en de streetart aan de Adegemstraat. Binnen enkele minute wandel je naar de Grote Markt. De kamers van het hotel zijn standaard lekker groot, met heel fijne bedden. Er staat ook een bank om ’s ochtens even rustig wakker te worden met een kop koffie. En natuurlijk ontbreekt ook het uitgebreide ontbijtbuffet niet.

Plan een weekendje Mechelen

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Mechelen. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treintickets vinden. Liever met de auto naar Mechelen? Je kunt gratis parkeren op het Douaneplein. Parkeren in het centrum van Mechelen kost €18 per dag.
  • Je vindt allerlei leuke adresjes in Time to Momo Mechelen.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Mechelen.
  • Tip: je kunt een weekendje Mechelen ook heel gemakkelijk combineren met een dagje Antwerpen.

Tags: Mechelen

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.