Ontdek Leuven in de winter

door Esther

De kerstmarkt in Leuven werd al eens uitgeroepen tot leukste van Europa. Maar alleen de kerstmarkt in Leuven bekijken tijdens je winterse stedentrip is zonde. Winter in Leuven is namelijk heel leuk en je kunt ook tijdens de koudste maanden van het jaar de verschillende gezichten van de stad leren kennen. Bekijk de hoogtepunten van Leuven in de winter.

Stedentrip Leuven? Zo werkt het

  • Naar de kerstmarkt in Leuven? Je bent binnen een paar uurtjes in Leuven met de trein, je moet even overstappen op Antwerpen of in Mechelen. Je koopt de goedkoopste kaartjes boek je als je zo’n 3 maanden van te voren reserveert.
  • Er zijn veel leuke hotels in Leuven. Kun je niet goed kiezen? Ik vind het Penta hotel in Leuven heel leuk.
  • Heb je geen zin om eindeloos prijzen te vergelijken? Dan kun je ook een kant-en-klare stedentrip Leuven boeken.
  • Wil je Leuven gaan ontdekken? Koop dan een I LUV Leuven ticket. Je kunt hiermee gratis naar binnen bij een aantal bekende bezienswaardigheden in Leuven.
  • Ben je nog nooit in Leuven geweest en is het weer je goed gezind? Ga mee met een fietstocht door Leuven en ontdek de highlights van de stad.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Leuven.

Kerstmarkt in Leuven

Kerstmarkt in Leuven (foto door Sofie Hoste) | Mooistestedentrips.nl

Leuven in de winter (foto door Sofie Hoste) | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Winter in Leuven, foodtruckfestival | Mooistestedentrips.nl

Wil je naar de kerstmarkt in Leuven? Dan moet je op het Ladeuzeplein zijn, dat in de schaduw van de schitterende, grote universiteitsbibliotheek ligt. Van de kerstmarkt in Leuven mag je meer verwachten dan de standaard stalletjes met glühwein en kerstprullaria. Het aanbod bij de verschillende kraampjes is heel divers. Veel eigenaren verkopen handgemaakte cadeautjes, maar je kunt ook zelf aan de slag en stoffen of wol kopen op de kerstmarkt in Leuven.

Maar je moet in ieder geval even langs bij het kraampje van Jeroen Meus. De televisie-chef neemt zijn televisieprogramma Dagelijkse Kost op in Leuven en een paar jaar terug opende hij Würst. Hier kun je sjieke hotdogs, of wel Haute Dogs kopen. En inderdaad, de broodjes worst zijn ontzettend lekker. En je kunt mazzel hebben en Jeroen Meus ook nog even zien.

Vanaf de start van de kerstvakantie kun je ook nog naar een foodfestival in park de Bruul. Hier hebben bekende restaurants van Leuven een kraampje, dus je eet er super voor een kleine prijs. Maar wandel toch ook vooral door Leuven, want de stad is ’s winters prachtig verlicht. Vergaap je aan het mooie stadhuis, de markt en het romantische begijnhof.

Winter in Leuven? 5x doen!

Neus in de lucht: het stadhuis

Winter in Leuven: tips | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Leuven in de winter, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Winter in Leuven | Mooistestedentrips.nl

‘Wij vinden dat Leuven het mooiste stadhuis ter wereld heeft’, aldus stadsgids Luc. Nu zag ik toch al heel wat stadhuizen van dichtbij, maar ik denk dat Luc wel een punt heeft. Het mooiste ter wereld? Misschien. Het mooiste van Europa? Nou, toch zeker in de top 3. Het enorme gotische bouwwerk is op zijn minst indrukwekkend, met 236 beelden verdeeld over 3 verdiepingen. De figuren beelden Leuvense geleerden, kunstenaars, graven en bekende historische figuren uit. Op weekdagen kun je mee met een rondleiding door het stadhuis. Ben je in de winter in Leuven? Dan kun je genieten van intieme klassieke concerten.

Bier proeven bij Leuven Leisure

Bier proeven bij Leuven Leisure | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk is het leuk, maar de kerstmarkt in Leuven. Maar daarna wil je toch gewoon de warmte in. Loop even binnen bij Leuven Leisure, want dit is de perfecte plek om bier te proeven in de stad. Leuven is namelijk toch echt de bierhoofdstad van Leuven. En bij Leuven Leisure kun je honderden plaatselijke bieren proberen. Reserveer een bierproeverij of ga mee met een wandeling langs de leukste cafés in Leuven.

M van Museum

M van Museum | Mooistestedentrips.nl

Leuven is helemaal niet zo’n grote stad, maar is wel een topmuseum rijk: M. van Museum. Het pand is een bedenksel van architect Stéphane Beel die verschillende historische panden op moderne wijze met elkaar verbond. Het museum huisvest een imposante collectie kerkelijke kunst, maar ook prachtige schilderijen van bijvoorbeeld Constantin Meunier. Maar er zijn ook exposities met modern werk. Zo kun je er tot volgend voorjaar genieten van een tentoonstelling van kunstenares en modefenomeen Sarah Morris. In haar films portretteert zij steden als Beijing, Parijs en Rio op een bijzondere manier, maar ook haar kleurrijke Pop Art is heel bijzonder: klim helemaal naar boven in het museum voor een prachtige uitzicht op Leuven dóór het werk van Sarah Morris heen.

Ontdek het romantische Begijnhof

Groot Begijnhof Leuven | Mooistestedentrips.nl

Groot Begijnhof Leuven | Mooistestedentrips.nl

Het Begijnhof in Leuven is één van de bekendste bezienswaardigheden in Leuven. En ’s winters is het er schitterend, dus maak er vooral een wandeling doorheen. Het begijnhof in Leuven stamt uit de 13de eeuw. Het werd opgericht voor alleenstaande vrouwen die wel zelfstandig wilden zijn, maar niet wilden toetreden tot de kerk. In de hoogtijdagen woonden er ongeveer 360 begijnen. Het begijnhof van Leuven is één van de grootste ter wereld en en een waar netwerk van straatjes, kerken, tuinen en parken. Je vindt er een paar kloosters en kerken. Nu wonen er veel studenten, gastdocenten en medewerkers van de universiteit van Leuven.

Logeer bij het Penta Hotel

Logeren in het Penta Hotel in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Penta Hotel in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Op zo’n tien minuten wandelen van het station van Leuven vind je het Penta Hotel, op steenworp afstand van het Stadhuis en Begijnhof. Als je de wat grauwe buitenkant ziet zou je het niet zeggen, maar binnen is het genieten geblazen in de gezellige bar die dag en nacht open is. ’s Winters is het reuze gezellig bij het hardvuur, met een glas wijn en goed gezelschap. Voor je het weet is het veel te laat.

Maar natuurlijk zijn de kamers het belangrijkste en daar is in het Penta Hotel helemaal niets mis. De kamers zijn heel comfortabel en leuk ingericht met designlampen. Ook de badkamer met regendouche is heel fijn. ’s Ochtends kun je wel uren blijven hangen bij het uitgebreide ontbijtbuffet. Pak lekker roerei met spek en verschillende broodjes. Of ga voor een gezonder ontbijtje met yoghurt, ontbijtgranen, fruit en een sapje.

Meer lezen over Leuven

Winter in Leuven?
Bewaar op Pinterest!

Winter in Leuven: ga naar de kerstmarkt in Leuven. Bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Meer kerstmarkten op Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer